Saverna Põhikool

Menüü 16. – 20. oktoober

 

E: 16.10.
Hommik: 8-viljapuder,või/moos/kaneel
Lõuna: Pasta Bolognese (Itaalia rahvustoit), porgandi-õunasalat, leib, hapupiimajook, vesi, ploom

 

T: 17.10.
Hommik: Odrahelbepuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Kalasupp munaga(Läti rahvustoit), leivapuder piimaga(Läti), leib seemne, sai, melon

 

K: 18.10.
Hommik: Riisi-kaerahelbepuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Mulgipuder (Eesti rahvustoit), sealihakaste, hapukapsa-jõhvikasalat, leib, piim, vesi


N: 19.10.
Hommik: Nisuhelbepuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Seljanka (Venemaa rahvustoit), h.koor, kohupiimavorm (Venemaa), leib seemne, sai

 

R: 20.10.
Hommik: Tatrapuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Riis, karrikaste (India rahvustoit), Caesari salat (Mehhiko rahvustoit), leib, morss, õun

 

VAHEAEG 21.10 - 29.10. 2017

 

Menüü 30.10 – 03.11


E: 30.10.
Hommik: Tatrahelbepuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Tatar,strooganovkaste, porgandi-ananassisalat, seemneleib, kurk, piim, vesi

 
T: 31.10.
Hommik: 4-viljapuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Talupojasupp, piimakissell moosiga, leib, sai, pirn

 
K: 01.11.
Hommik: Hirsipuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Kartul, aedviljakaste, kananagitsad, leib, morss,hurmaa

 

N: 02.11.
Hommik: Riisihelbepuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Tuunikalasupp, kakaovaht marjadega, leib, sai, õun


R: 03.11.
Hommik: Odrajahupuder, või/moos/kaneel
Lõuna: Ühepajatoit, smuuti, seemneleib, paprika

 

 

Toitlustamist koolis reguleerib sotsiaalministri  15.01.2008 määrus nr 8 "Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis"

https://www.riigiteataja.ee/akt/120042012008

Hommikul kell 08.10 – 08.25 võimalus süüa hommikuputru   

 

Väljavõte määrusest "Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis":

§ 4 (1) Lapsi toitlustatakse päevakavaga kindlaks määratud kellaaegadel ja menüü alusel. Söögiaeg koolis peab olema vähemalt 15 minutit. Koolilõuna pakutakse esimese vahetuse õpilastele mitte varem kui pärast teise õppetunni lõppemist, soovitatavalt pärast kolmanda või neljanda õppetunni lõppemist.

§ 4 (4) Kui laps viibib koolis pikendatud päeva pikapäevarühmas, parandusõpperühmas või huvialaringis, siis peab lapsel olema võimalus saada ka koolieinet.

§ 4 (6) Lapsel peab olema kättesaadav nähtavas kohas, vabalt ja tasuta piisav kogus «Veeseaduse» alusel kehtestatud nõuetele vastavat joogivett.

§ 4 (7) Koolis tasuta või tasu eest pakutav toiduvalik peab soodustama tervislikku toitumist ning valiku tegemisel arvestatakse kooli hoolekogu ja tervisekaitseametnike ning samuti õpilasomavalitsuse ettepanekuid.

§ 5 4) Söögikordadel pakutakse iga päev erinevat põhitoitu. Põhitoiduna ei ole lubatud pakkuda konserve ega konservil põhinevaid toite.

§ 5 (5) Lasteasutuses antakse lapsele joogiks pastöriseeritud piima. Toorpiima võib kasutada üksnes kuumtöödelduna.

§ 5 (6) Lasteasutuses pakutakse toiduks mune ainult kuumtöödelduna.

§ 5 (7) Laste toitlustamisel lasteasutuses peab arvestama, et:

1) toit valmistatakse võimalikult töötlemata ja värsketest toiduainetest põhiliselt aurutades, keetes ja hautades. Rohkes rasvas küpsetatud toidud on lasteasutuses keelatud;

2) suitsutatud, tugevalt soolatud, vinnutatud ja vürtsitatud toidud jäetakse koolieast nooremate laste toiduvalikust välja;

3) leib peab lasteasutuses olema saadaval iga päev ja teraviljatoite (soovitatavalt täisterajahust) pakutakse koolieelses lasteasutuses vähemalt kaks korda nädalas;

 4) makarontooteid pakutakse põhitoidu lisandina mitte rohkem kui kaks korda nädalas ning soovitatav on kasutada täisterajahust ehk grahamjahust valmistatud makarontooteid;

 5) köögivilju (välja arvatud kartul) pakutakse iga päev, sealhulgas kuumtöötlemata kujul vähemalt kaks korda nädalas;

 6) värskeid puuvilju pakutakse vähemalt kolm korda nädalas;

 7) piim ei tohi olla lapse ainus ega põhitoit. Ööpäevaringsel ülalpidamisel olevale lapsele päevas pakutav piima kogus ei tohi olla üle 400 ml;

 8) värskest kalast valmistatud toitu või kalatooteid pakutakse vähemalt üks kord nädalas;

 9) liha või linnulihaga (soovitatavalt nahata) toitu pakutakse vähemalt kaks korda nädalas. Viinereid, keeduvorsti, sardelle ning nendest valmistatud kastmeid on soovitatav mitte pakkuda rohkem kui üks kord kuus;

 10) maksast valmistatud toitu pakutakse koolieast nooremale lapsele mitte rohkem kui kaks korda kuus;

 11) toiduvalmistamisel tuleb rasvainetest eelistada taimeõlisid;

 12) hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavate toodete kasutamist tuleb vältida;

 13) majoneesi ning majoneesil põhinevaid kastmeid võib kasutada väikestes kogustes ning mitte sagedamini kui kolm korda kuus;

 14) magustoiduks ei pakuta maiustusi nagu närimiskummi, puuvilja- ja müslitahvlid, kompvekid;

 15) joogiks ei pakuta veepõhiseid maitsestatud jooke, sealhulgas energia- ja spordijooke, mis sisaldavad toiduvärve E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180. 

 16) toitainete ja muude füsioloogilise mõjuga ainetega rikastatud toitu tuleb vältida;

 17) toidulisandeid antakse vaid tervishoiutöötaja ettekirjutusel.

↑ Tagasi üles